Utstein Kloster-kyrkja|Mathies Ekelund Erlandsen er bygningsantikvar hos MUST.|Før dette var ble et kloster var det en kongsgård.|Britta Goldberg er avdelingsdirektør ved bygg og samlingsforvaltning ved MUST.

RENNESØY:

- Vi er enormt takknemlig for at vi får støtte til å finne ut av dette. Vi har et årstall som vi går ut fra, men vi er ikke helt sikker på om den stemmer, sier bygningsantikvar Mathies Ekelund Erlandsen ved MUST.,

- Det er fordi at historien ble skrevet ned 275 år etter slaget i Hafrsfjord. Det er jo dermed en usikker kilde, siden det er såpass lang tid mellom hendelsene og det som er skrevet ned, sier han.

Mathies Ekelund Erlandsen er bygningsantikvar hos MUST. Foto: FOTO: Privat

https://www.oyposten.no/2021/05/10/haugespor-set-viktige-spor-etter-seg/

Ulike tester

De skal utføre en kombinasjon av mørteldateringer og bygningskronologiske undersøkelser.

- Vi kommer til å borre inn i fugene for å hente ut små prøver. Disse vil inneholde rester av organisk materiale som vil hjelpe oss med å tidsbestemme bygningene, sier avdelingsdirektør Britta Goldberg ved bygg og samlingsforvaltning ved MUST.

Britta Goldberg er avdelingsdirektør ved bygg og samlingsforvaltning ved MUST. Foto: FOTO: Privat

En gruppe på tre til fire personer skal arbeide med dette. Avdelingsdirektøren forteller at det vil verken påvirke driften eller åpningstiden til klosteret.

- Vi holder på å planlegge det nå. Vi trenger litt hjelp utenfra, så vi prøver nå å finne ut hvem det skal være, sier Goldberg.

- Selve prøvetakingen er ikke så vanskelig. Vi håper å få gjennomført det i løpet av dette året.

Siden klosteret er fredet må de sende inn en søknad til Riksantikvaren og få den godkjent før de kan starte.

https://www.oyposten.no/2021/05/10/varm-velkomst-til-utstein-kloster-hotell/

Flere teorier

Det er mange spørsmål som museet ønsker å få svar på.

- Jeg tenker at det er av allmenn interesse å finne ut av dette. Vi antar at noen av delene vi ser i dag sto der da det var en kongsgård, sier hun.

- Vi vet også at kirken ble bygget om flere ganger. Vi håper å finne ut hvilken rekkefølge delene ble bygget og på hvilke tidspunkter.

Hun forteller at det finnes ulike teorier på hvor gammelt det er, men at de trenger mer kunnskap før de kan si det sikkert.

- Vi som museum bidrar til kunnskapsformidling og når vi forteller en historie som vi ikke er helt sikker på stemmer, er det viktig for oss å finne ut av det.

Før dette var ble et kloster var det en kongsgård.

https://www.oyposten.no/2021/01/21/100-000-til-nytt-orgel-i-utstein-kloster/