Portforbud for fjørfe i Rogalands

Mattilsynet innfører portforbud for fjørfe og andre fugler i fangenskap i Rogaland for å hindre spredning av fugleinfluensa. Portforbudet gjelder ikke for fuglehold med 50 eller færre fugler, dersom enkelte krav til innhegning møtes.

Publisert: Publisert:
Det blir portforbud for fjørfe i Rogaland.

Den siste tiden er det funnet mange døde villfugler som er smittet med fugleinfluensa. Nå innfører Mattilsynet portforbud for fjørfe og andre fugler i fangenskap i 17 kommuner i Rogaland.

– Portforbud er et inngripende tiltak som er alvorlig for dem som blir omfattet, men med utviklingen dens siste tiden mener vi nå at det er helt nødvendig for å hindre at smitten sprer seg, sier Kari Haugstad, fungerende avdelingssjef for Sunnhordland og Haugalandet.

Noen unntak

Det er noen unntak fra portforbudet, men kortversjonen er at dersom du har under 50 fugler, så kan de gå ute under nettingtak. Har du flere, må de ha tett tak. Det er uansett viktig at dyreeiere setter seg grundig inn i de nye reglene.

– Vi forstår at dette portforbudet er en stor ulempe for dem det gjelder. Restriksjonene skal ikke vare lengere enn nødvendig, og vi vurderer dem fortløpende, sier Haugstad.

Alle må registrere seg

Dersom du driver med høner eller andre fugler, skal du registrere dette hos Mattilsynet.

-Dette kravet gjelder nå hele tiden, uavhengig av fugleinfluensa, fordi Norge har fått ny dyrehelselov, sier Haugstad.

Brevduer i områder med portforbud skal være permanent merket.

Per nå er kommunene Kvitsøy, Randaberg, Sandnes, Sola, Stavanger, Klepp, Time, Gjesdal, Hjelmeland, Strand, Bjerkreim, Lund, Sokndal, Eigersund, Hå, Karmøy og Tysvær omfattet av portforbudet, men dette kan endre seg. Oppdatert informasjon finnes på Mattilsynets hjemmesider.