Gunhild Flatabø med den gjeve prisen.|Produkt frå garden på Byre.

BYRE: I grunngjevinga frå skriv organisasjonen at «på tross av dominerende konvensjonelle omgivelser», ble Gunhild og Harald økobønder på Byre, en av Stavangers frodige by-øyer, allereie midt på 1990-tallet».,

«Med kyr, gris og sau,grønnsaker og urter, drev de allsidig produksjon av mat med mening i henimot et tiår, før kommunen heller ville satse på hyttebygging på øya, og gårdsdrift på heltid ble umulig å leve av. Siden har de stått i mange kamper for øya og gården. Harald var på denne tida også styreleder i daværende Oikos i Rogaland.

Som bønder så de at omsetningsleddet ver mangelfullt, og i 2003 overtok de butikken på Ullandhaug Økologiske Gård, under navnet Økologiske Dagligvarer AS. Med et bred utvalg av alle slags økologiske varer og tett samarbeid med lokale produsenter, økte omsetningen med 20 prosent i året. I skarp konkurranse med kjedene, vant Økologiske Dagligvarer også Ren Mat sin økobutikktest, både i 2009 og 2010, med et vareutvalg ingen andre kunne matche. Etter hvert kunne de etablere butikk i Stavanger sentrum.

De senere årene har yngre krefter overtatt butikkene. Gunhild og Harald har igjen konsentrert seg om gården på Byre, fortsatt med imponerende allsidig økologisk drift, med sau, grønsaker, poteter og urter.

Både som faglig dyktige og idealistiske økobønder og som kompromissløse og iherdige økodrivere har Gunhild og Harald gjennom mange år gitt solide bidrag for å fremme meitemarkens trivsel og utbredelse i Kongeriket Norge. De kan derfor med rette kalle seg Hedersmeitemark», heiter det i den grundige, og rosande grunngjevinga frå styret i Økologisk Norge.

Heidersteiknet blei overrekt i forbindelse med organisasjonen sitt landsmøte i Stavanger i helga.