Pelsdyrerstatningen skaper frustrasjon: – Jeg har tapt over to millioner

Pelsdyrbønder over hele landet venter enda på den etterlengtede erstatningen som skulle kommet i løpet av mars og april.

FRUSTRERT: Tidligere pelsdyrbonde Terje Øvrebø forteller at erstatningen ikke kan komme raskt nok og mener han har tapt store summer.
  • Jone Bergøy Nedrebø
Publisert: Publisert:

Utenfor det gamle pelsdyroppdrettet til Terje Øvrebø står konteineren klar. Han holder på å rydde ut det gamle anlegget for å gjøre klar til ny produksjon.

Øvrebø startet med minkoppdrett i 2011, men la ned driften i 2019 etter pelsdyrnæringen ble pålagt avvikling. Og nå står han her, med et svært bygg som det ikke har vært produksjon i siden den gang.

– Før hadde vi 1400 mink her inne, men fra 2019 har det stått tomt. Jeg hadde planene klar allerede i 2019, men de har jeg ikke kommet noen vei med, sier han til Øyposten.

RYDDER UT: Øvrebø har ryddedag i det gamle bygget hvor minken var. Han satser på en rask overgang til grisedrift når han omsider får erstatningen han har krav på.

Øvrebø forklarer at forsinket erstatning har ført til at han ikke har fått lån fra banken, som igjen går utover han selv.

– Jeg hadde planlagt å ha kylling i dette bygget, men på grunn av alt styret med erstatning og tilbakebetaling måtte jeg skrinlegge alle kontraktene jeg hadde med Den Stolte Hane. Derfor blir det grisedrift her når bygget er klart og erstatningen en gang kommer.

Står uten inntekt

Øvrebø forklarer at manglende erstatning har ført til at han har måtte drifte gårdsbruket uten sin fulle inntekt, for med økte strømpriser er det heller ikke produksjon i drivhuset.

– Vi har kappet av oss begge føttene, og nå har betennelsen også tatt oss.

Uten skikkelig inntekt er Øvrebø og kona nødt til å ha flere jobber. Han jobber selv på gården i tillegg til å leie seg ut som gravemaskinsjåfør.

– Å drifte en gård og en syv-til-tre jobb er veldig utfordrende, det kan nok de fleste tenke seg til.

Fikk et personlig løfte fra Borch

Under landbruksmøte på Varhaug i mars, hvor landbruks- og matminister Sandra Borch lovet rask erstatning fikk Terje Øvrebø et personlig løfte fra henne.

– Jeg ble veldig lettet etter møte og trodde at ventetiden endelig var over. Sandra tok meg også i hånden og lovet meg at dette skulle gå raskt og smertefritt – slik har det altså ikke gått.

PERSONLIG LØFTE: Øvrebø er skuffet over at Borch ikke har holdt løfte sitt.

Øvrebø velger allikevel å ikke gi Borch skylden for situasjonen han står i nå og mener det går tregt på grunn av alle de involverte partene, etatene og byråkratene.

Tapt over to millioner

Øvrebø opplyser også at han i 2019 hadde rett på omstillingsmidler til en pris på to millioner. Utover det ser han også bekymret på prisutviklingen siden 2019, og tror han vil tape mye mer hvis erstatningen ikke betales ut snart.

– Jeg søkte ved første mulighet i mars. Ventetiden er på seks måneder så i løpet av høsten vil jeg få en sum og forholde meg til, sier han og fortsetter:

– Men hvis den summen beregnes ut ifra status i 2019, vil jeg tape enormt med penger. Bygget ble taksert til 8,5 millioner i 2019, går de ut ifra de tallene, og ikke tar med i betraktning den voldsomme prisøkningen på varer og produkter, vil jeg gå kraftig i minus, konstaterer han.

Optimist

Selv om det har vært noen harde år, hvor han har måtte låne penger for å få skuta til å gå rundt prøver han å holde seg optimistisk.

– Landbruket og alle bøndene har stått sammen om dette. Det betyr utrolig mye at folk ser hvor urettferdig det var, og er blitt, men jeg ser lysere på fremtiden.

Det er vanskelig for Øvrebø å leve med den stor usikkerheten knyttet til situasjonen, men han sier at han må holde seg optimistisk for å ikke gå helt ned i kjelleren.

– Gjeld og tap i inntekt har gravd oss ned, for å si det mildt. Men jeg velger å holde ved motet. Erstatningen vil nok komme og vi krysser fingrene for at den kommer snarest mulig.