Utstein

: De siste dagene har han vært rundt på Ryfylkøyene og torsdag var det Klostergarden sin tur.,

- Jeg synes det virker greit, men det blir nok litt mindre lam i år enn i fjor. Jeg tror det har noe med at vi hadde en veldig våt høst, men det er helt normalt at det svinger fra år til år, sier Brattebø.

Har drevet i generasjoner

Inger Lise og Anders Schanche Rettedal er ellevte generasjon som driver gården som er nærmeste nabo til Utstein Kloster. Så lenge de har holdt på har de tatt ultralyd før lamming. Rett før jul ble deres 650 sauer paret.

- Det ble noen hektiske uker. Nå blir det veldig spennende å se hvor mange som har lam. Jeg håper de fleste har det, sier hun.

I fjor fikk de rundt 1100.

- Vi håper det blir et bra år i år også. Vi pleier å få mellom 1100 og 1400, men det finner vi ut når vi er ferdig med lysinga, sier hun.

https://www.oyposten.no/2020/12/13/slik-var-det-a-vera-pa-sauesamling-med-verdas-beste-far/

Flere hundre

I ni ulike garder står sauene tett i tett og venter på tur. En etter en blir sluppet inn i et lite bur. Hodet hektes fast til grinden slik at de står helt i ro når Geir fører ultralydapparatet bort til juret. Så ser han nøye på en liten skjerm før han roper opp hvor mange han tror det blir.

- Ett levende og ett dødt, sier han og slipper den løs.

Inger Lise står klar med lesestaven og registrerer antallet før hun slipper dyret inn i rett garde, avhengig av om de venter lam eller ikke.

Flere fordeler

- Det er to grunner til at vi gjør dette. Vi får svar på hvordan det har gått med paringen og finner ut hvilke dyr som venter lam og hvilke som ikke gjør det. I tillegg hjelper det oss med å fôre dem riktig frem mot lammingen, forklarer Anders.

- De som har mer enn to fostre må fôres kraftigere enn de som ikke har det. De som kun skal ha ett trenger kun grovfôr, mens de som skal ha flere gjerne bør ha litt tilleggsfôr frem mot lamming.

https://www.oyposten.no/2020/09/28/sauesankinga-er-alltid-arets-hogdepunkt/

Ønsker to på hver

På det meste har de hatt seks på en.

- Det aller beste er å ha to på hver. Det er det de har melk til. Hvis det blir mer enn det adopterer vi dem fortløpende til søyer som har færre enn to lam, sier hun.

Hva skjer med dem som ikke har lam?

- Hvis det er første året, så tas de på et eget beite og ser om de får det året etter. Eldre søyer blir slaktet, sier hun.

- Litt mange tomme

Da nesten halvparten var scannet spurte Øyposten Anders hva han syntes om resultatet så langt.

- Nå har jeg ikke hørt alt det som har blitt ropt opp, men jeg synes det virker som at litt for mange er tomme, sier han.

Noen timer senere da alle var ferdige og tallene hadde blitt summert fant paret ut at de ventet rundt 1200 til våren.

- Det er et passe antall på de som hadde lam, men opptellingen viser at vi har litt for mange tomme, sier hun.

Ventes til våren

Neste uke skal de klippes, sorteres og stalles opp til lammingen som vil skje mellom 15. mars og 10. mai.

- Det er veldig greit å gjøre det på denne måten. Når en sau skal lamme, så slår vi bare opp nummeret og får beskjed hvor mange den skal ha. På den måten blir det enklere for oss å planlegge i forkant og vi vet også hva som venter oss underveis, forklarer hun.

I tillegg til å drive med sau har de 1600 slaktegris, 30 utegående gris og 30 ammekyr.

- Jeg synes sau er det kjekkeste dyreslaget å jobbe med. De er veldig snille dyr. De er også lette å håndtere og å forstå seg på, sier hun.

https://www.oyposten.no/2020/04/14/iren-bur-i-sauefjoset-i-to-mnd-under-lamminga/