Kulturlandskap på Nord-Hidle. KULA er forkortelse for Kulturlandskap med nasjonal interesse. Heile Sjernarøyane inngår i registeret. (Foto: Rune Nedrebø)

SJERNARØY:

Jeg trodde jeg kunne stole på det som ble sagt om å videreutvikle Finnøy kommunedel. At vi kunne få drahjelp til å sikre fortsatt bosetting, aktivitet og at matproduksjonen på sjø og land kunne videreføres. Og at våre gode småsamfunn og fellesskap skulle kunne styrkes og utvikles til gode for fastboende og ferierende.  Derfor var det en glede å bli innvalgt som kommunestyrerepresentant. Og det var en ære å på seg ledervervet i kommunedelsutvalget.,

Som politiker i tidligere Finnøy kommune erfarte jeg at arealbruk og virksomhet ikke bestemmes lokalt – vi hadde mange runder med bl.a Fylkesmannen. Jeg forstår at statlige føringer må legges for oss i lokalpolitikken. Kampen er likevel å bli hørt her lokalt når de store linjene utformes.

Denne høsten har vi sett tre saker til politisk behandling som har gitt gode muligheter til å påvirke våre overordnede styrende etater.

Høring av forslag til lettelse i dispensasjonsadgangen., Høring av retningslinjene for strandsonen der det ble gitt anledning til å justere områdene der det kan åpnes for noe nytteutbygging i stransdonen., Nå pågår KULA – høringen, som er et nytt register over særlig verneverdige kulturlandskap.

Og hva skjer med politisk behandling i Stavanger kommune? Hva skjer med medvirkingen og høringsuttalelsene for oss som har fått mandat til å påvirke stedsutviklingen? Ingen ting. De to første sakene fikk vi ikke til uttale, det ble vedtatt å ikke endre, ingen lettelser i restriksjoner for noen del av kommunen ble vurdert. Samtidig ser vi i avisene at enkelte politikere i Stavanger åpenlyst beklager Fylkesmannes  innblanding og omgjøring av lokale vedtak. De samme politikerne brukte ikke muligheten til å påvirke eller lette dette.

Det verste er likevel denne KULA – høringen, der vi i Finnøy kommunedelsutvalg har hatt en grundig uttalelse basert på vår kjennskap til det eksisterende arealplaner og vernebestemmelser.

Vi i kommunedelsutvalget fraråder enstemmig at sjernarøy skal inn i KULA registeret.

Når UBS behandlet høringen ble det ikke nevnt vår lokale uttalelse. I stedet kommer helt ut av det blå et forslag om å tilføye ytterlige øyer i Finnøy kommunedel til dette registeret. Visstnok etter innspill fra naturvernforbundet?  Og det gjelder neon av de tettest bebygde fritidsområdene våre, i tillegg til Halsnøy med det relativt nye sentrum etter brannen på Skartveit, og det deretter nylig oppbygde reiselivsanlegget. Hvilke kulturhistoriske interesser er det ? Og hvorfor er naturvernforbundet en viktigere høringsinsans enn kommunedelsutvalget ?

Jeg er gårdbruker med 46 melkekyr som leverer 400 000 liter melk pr år. Jeg leverer  tonnevis med storfe- og lammekjøtt, jeg bor på Helgåy og gårdsdriften er på Helgøy, Nord Talgje, Kyrkjøy og Hidle. Jeg har altså god kjennskap til landbruket i Ryfylke. Jeg er  vant med mange utfordringer knytte til areal- og lansdkapsvern, kommunikasjon og fulle ferjer.

Dette registeret vil kun skape mer utfordringer for videreutvikling i næringen.

Dersom vi nå i tillegg skal få et KULA – register som når som helst kan bli tatt inn som en arealbegrensning eller enda en hensynssone i min lanbrukseiendom må jeg si stopp.

Gode intensjoner fra overordna myndigheter kan få en motsatt effekt.

Signalene fra landbruksnæringen er krystallklare.

Mvh Birger W Hetland

Leder i Finnøy kommunedelsutvalg