Fiskefestivalen: fisk, folk og en blekksprut

På Sjernarøy Maritim var det liv og røre på lørdag. Det var mange fiskere, både store og små, som kunne vise frem noen spesielle sjødyr. De mest minneverdige på årets festival må være den 8,2 kg vinner-brosma og blekkspruten Harald Helgeland dro opp av fjorden.

  • Jone Bergøy Nedrebø
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel

Sjernarøy: 

-Trofeet setter jeg øverst på peishylla. Det skal stå slik at alle får se det, sier årets vinner av vandrepokalen, Nikolai Kolnes til Øyposten.,

Kolnes vant vandrepokalen for størst fisk i herreklassen med en brosme på 8,2 kg. 17 åringen, med hytte på Kyrkjøy, sier at det er den første fiskefestivalen han deltar i og at fisken er det største han noen gang har fått. Fiskeplassen derimot, den ville han holde for seg selv, men ut ifra størrelsen på fisken hadde nok jeg gjort det samme.

Guttastemning! 

Kaien på Sjernarøy Maritim var full av folk og jeg traff en sammensveiset og smilende guttegjeng som hadde leid en av hyttene på Sjernarøy Maritim. Gutta fra Stavanger er inne på en helgetur og måtte få med seg fiskefestivalen.

-Mange av oss har hytte her fra før, men det er kjekt å samle gutta i en av Furrehyttene, sier vennegjengen.

Heller ikke de vil røpe fiskeplassen sin, men igjen forstår jeg godt hvorfor. Fangsten deres bestod av rundt 15 fisk med tre forskjellige fisketyper; torsk, lyr, lange og sei, hvor den største fisken var en lange på 2,1 kg.

Har stilt opp på alle 53 fiskefestivalene 

En av fiskefestivalens gjengangere, Harald Helgeland, vant i år - som han har gjort mange ganger tidligere, med prisen for størst sei som veide 2,2 kg. Harald Helgeland fisker sammen med kona, Benny Helgeland, og de har deltatt på alle fiskefestivalene hittil og tatt med seg trofeet hjem flere ganger før. Sist år vant Harald vandrepokalen for størst fisk.

Fiskerne fra Helgøy fisker på ganske dypt vann. Benny fisker med harpe og Harald fisker med et hjemmelaget fiskeredskap han kaller "Stegla". Stegla har han laget helt selv, den kan minne litt om en harpe, men forskjellen er krokene, som er helt blanke sammenlignet med de fargerike krokene på harpene.

I år dro Benny og Harald opp over 50 fisk, til og med en blekksprut! Heller ikke Helgeland vil fortelle om fiskeplassen, men som et plaster på såret ga de meg fire fine lyr som helt sikkert havner på grillen i løpet av helgen, takk for det!

Årets vinnere 

Voksne:

Størst sei: Harald Helgeland : 2,2kg

Størst torsk : Thomas S Grønning : 3,0kg,Størst lyr : Thomas S Grønning : 3,0kg

Barn:

Størst sei : Lilly Lindås Myhre : 0,8kg

Størst torsk : Amalie Incoronato : 2,3kg,Størst lyr : Jens Andrè Nesheim : 1,2kg

Napp i vandrepokal Damer (Størst fisk) : Hilde Østenstad : 2,6kg

Napp i vandrepokal Herrer (Størst fisk) : Nikolai Kolnes : 8,2kg

Årets nyhet : Flest arter ble dødt løp på hele 9 arter mellom Arvid Tandrevold og Marius Jensen Jåtun. Etter loddtrekning stakk Marius av med pokalen.