Disse vant finalen i Det Norske Måltid 2022

Finalen i sesong 14 av Det Norske Måltid gikk av stabelen på Matkanalen i kveld torsdag. Det ble delt ut priser til 13 kategorivinnere, Det Norske Måltids hederspris ble tildelt Roar Hildonen og en Mette Beate Julius Evensen ble den nye Bondelagskokken. Tre av vinnerne er fra Rogaland.

Albert Idsøe og Christopher Bergseteren hos A. Idsøe i Stavanger.
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over ett år gammel

VINNERNE:

Årets grønne 2021

er Hvasser asparges fra Brødrene Freberg i Vestfold og Telemark,

Juryens begrunnelse:

Vinnerproduktet høstes for hånd gjennom sesongen med erfarne hender. Fargen er frisk og delikat, og konsistensen er knasende og god. Produktet har en unik smak og er et premium grønt produkt.

Årets grønne foredlet 2021

er Plommesyltetøy fra Nyhuus gard i Vestfold og Telemark,

Juryens begrunnelse:

Vinnerproduktet har meget godt balansert syre og sødme, fint rustikt utseende med skall og biter. Produktet gir en god munnfølelse, er passe tykt og fyldig og har masse smak – av ypperste klasse! Dommerne får frem gode minner om barndom og bestemors hage!

Årets øl 2021

er Banana Milkshake IPA fra Mack Mikrobryggeri i Troms og Finnmark,

Juryens begrunnelse:

Vinneren er et spennende øl med fin fylde. Elementene kommer tydelig frem, både humlebruk og frukt. Et veldig godt laget øl med pen balanse i smakene. Smaken er leken og aromaen har et tydelig bananpreg.

Årets sjømat 2021

er Fersk skatefilet fra Domstein sjømat avd. Stavanger i Rogaland,

Juryens begrunnelse:

Vinnerproduktet er eksklusivt og har en nydelig smak. Produsenten har et bevisst fokus på å gjøre spennende sjømat tilgjengelig for folk flest. Dommerne synes produktet har et delikat utseende og fileten er fint filetert og porsjonert.

Årets sjømat foredlet 2021

er Gravet Laks fra Garnviks røkeri i Trøndelag,

Juryens begrunnelse:

Årets vinner har en nydelig farge og dufter friskt av sjø. Dommerne smaker fine kryddertoner og hint av sitrus. Dette er et innbydende stykke sjømat som vi ønsker oss mer av i butikkene!

Årets kjøtt 2021

er Tørrmodnet Filetkam av økologisk frilandsgris fra Nyyyt i Rogaland,

Juryens begrunnelse:

Dommerne beskriver vinnerproduktet som veldig mørt, det har en flott tekstur og utsøkt tyggemotstand. Smaken er fyldig, og man kjenner det særegne preget på kjøttet. Dommerne heier på dem som er dedikerte og brenner for å utvikle kjøttkvalitet gjennom hele verdikjeden. Vinneren beskrives som et helt unikt håndverk!

Årets kjøtt foredlet 2021

er Kaldrøkt pinnekjøtt av Fjellam frå Ryfylke fra A. Idsøe i Rogaland,

Juryens begrunnelse:

Produktet viser håndverk av ypperste klasse. Her er det nøye utvalgte råvarer som setter standarden for et premium produkt. Vinner produktet er lett å tilberede og smaken er godt balansert. Kjøttet er delikat og saftig, og har fine toner av røyk. Kjøttfylden er god og likeså er smaken på fettet. Dette er et meget godt pinnekjøtt, og dommerne digger de lange pinnene!

Årets drikk 2021

er Eplemost Discovery fra Fiskum fruktpresseri i Viken,

Juryens begrunnelse:

Vinnerproduktet har høy smakskonsentrasjon, dufter friskt, har god konsentrasjon av sødme. Syren fra eplene er godt balansert. Vinnerproduktet gir en frisk munnfølelse. Eplearomaen er ren og tydelig og drikken har et pent særpreg. Her har vi gjort en skikkelig oppdagelse!

Årets sider 2021

er Svans fra Alde i Vestland,

Juryens begrunnelse:

Vinneren har en meget bra fylde og balanse. God frukt gjør dette til en skikkelig kompleks og smakfull sider, med tydelig råvarepreg. Fantastisk dyp gullfarge, pen lengde på smaken med tydelig karakter av eplene. Vinnerproduktet gir dommerne assosiasjoner til bestemors eplekake.

Årets ost 2021

er Ung Grotteost fra Hitra gardsmat i Trøndelag,

Juryens begrunnelse:

Vinnerproduktet er en særdeles god ost som er fyldig og har en jevn form. Produktet har en nydelig kremet konsistens, med syrlige toner og hint av grottelagring.

Årets meieriprodukt 2021

er RørosIs Fløteis med multer fra Galåvolden gård i Trøndelag,

Juryens begrunnelse:

Vinnerproduktet er et fløyelsmykt meieriprodukt med særpreg. Det er god balanse mellom sødme og friskheten fra bærene. Produktet har nydelig konsistens og veldig god smak av multer.

Årets bakst 2021

er Røros Knekks spelt og havsalt fra Rørosbakern i Trøndelag,

Juryens begrunnelse:

Vinnerproduktet har god smak og duften er nydelig. Et meget velsmakende og anvendelig produkt som passer ypperlig som følge til flere av dagens måltider. Vinneren har fokus på bruk av kjerner og frø, og dommerne likte spesielt bruken av mesk som gir produktet en spennende sødme.

Årets søtsak 2021

er Små marengsbunner fra Røros, Galåvolden gård i Trøndelag,

Juryens begrunnelse:

Vinneren er et håndverksprodukt av ypperste klasse! Utseende er delikat, lukten er ekte og dommerne skryter av den gode konsistensen. Produsenten tar bevisste valg i produksjonskjeden og har skarpt fokus på bærekraft.

 

 

 

 

BONDELAGSKOKK METTE BEATE JULIUS EVENSEN

Juryens begrunnelse:

Årets Bondelagskokk har jobbet på noen av landets beste restauranter og bemerket seg som en svært fagkyndig kokk, med lokalmat og bærekraft i ryggmargen. Med sin sterke lidenskap for gode råvarer er det viktig for henne med et nært og godt samarbeid med bønder og matprodusenter, og hun hedrer heller råvarene enn seg selv. Med egen produksjon i hagen håper juryen hun også kan inspirere flere til å utforske urbant landbruk. Hun er allerede godt i gang med et imponerende arbeid med å spre kunnskap og innsikt om arbeidet som ligger bak produksjonen av gode råvarer, som hun er brennende opptatt av å videreføre til kolleger, lærlinger og morgendagens helter. Med sitt inspirerende og sterkt smittende engasjement for lokalmat og sin knallsterke kokkefaglige bakgrunn, mener juryen hun vil være en veldig god kandidat til å fremme norsk mat i samarbeid med Norges Bondelag de neste to årene. Mette Julius Evensen utpekes vel fortjent som Bondelagskokken 2022-23.

DET NORSKE MÅLTIDS HEDERSPRIS – ROAR HILDONEN

Entusiasme, samarbeid, kreativitet, gjestfrihet og stor lidenskap for norsk mat og drikke, beskriver Årets hedersprisvinner godt.

Gjennom utallige år i bransjen, har vinneren bygget en imponerende karriere, og gått gradene fra ryddehjelp til restauranteier.

Stolthet for faget er noe han brenner for, og utallige fagpersoner har startet sin karriere i miljøet rundt ham.

Hedersprisvinneren driver en restaurant som er et fyrtårn i bransjen, og som alltid har lokale, regionale og nasjonale råvarer på menyen.

Vinneren bygger stolthet rundt de norske mat- og drikkeprodusentene og har bidratt sterkt til å sette Trondheim og Trøndelag på det gastronomiske matkartet.

Det Norske Måltid har i en årrekke hatt gleden av å ha hedersprisvinneren med seg i utallige dommerpanel, hvor han deler raust av sin fagkunnskap.

Roar Hildonen er en viktig ambassadør for norske råvarer og produsenter, og vi gratulerer ham med Det Norske Måltids hederspris 2021.

Publisert: