Leserbrev: Derfor har vi innført gratis ferge

Per Martin Sandtrøen, stortingsrepresentant for Senterpartiet
Publisert: Publisert:

Det er nå blitt gratis å ta ferge til og fra alle øyer og kystsamfunn som mangler veiforbindelse til fastlandet. Det er også blitt gratis å ta alle fergesamband som har færre enn 100.000 årlige passasjerer. I tillegg blir prisen på samtlige ferger i Norge halvert sammenliknet med hva prisen var da Høyre og Erna Solberg styrte.

Dette har Senterpartiet og regjeringen kjempet frem. Høyre er imidlertid sterkt imot. Det siste Høyre gjorde før sommeren, var å foreslå å gjeninnføre betaling på samtlige ferger i Norge.

Hva ville blitt den konkrete konsekvensen for ditt fylke, dersom Høyre fikk gjennomført sitt ønske? Du ville måtte begynt å betale for å ta Finnøyfergen og Ryfylkefergen. Det ville også blitt slutt på gratis ferger mellom Haugesund – Utsira og Hjelmeland – Skipavik – Nesvik. Regjeringen har også sikret at fra og med 16. august blir både Vassøyfergen og Mekjarvik – Kvitsøy strekken gratis, noe Høyre er imot. For familier som er avhengig av disse fergene, ville utgiftene fort økt med mange tusen kroner i måneden, dersom Høyre fikk sin vilje. Næringslivets kostnader ville også økt betydelig.

Høyre førte både i regjering og nå i opposisjon en konsekvent politikk for sentralisering av Norge. I sin nylig utgitte bok nærmest latterliggjør Høyre-leder Erna Solberg behovet for distriktspolitikk. Solberg hevder at «Det er neppe mulig å opprettholde dagens bosettingsstruktur med den befolkningsutviklingen vi ser nå». Solberg forklarer pessimismen med at distriktene trenger «En dæsj urbanitet» slik at det blir mulig «å finne en ny kjæreste uten å bli det store samtaleemnet i bygda».

Senterpartiet og regjeringen synes hverken norske distrikter eller distriktspolitikk er latterlig. Tvert imot har vi et soleklart mål: Vi vil utvikle hele Norge.

Det er veldig få land i verden som har klart det Norge har klart: Å sikre bosetting og aktive lokalsamfunn over hele landet. Norge er ikke lenger Norge, dersom lokalsamfunnene våre langs kysten, i fjellregionene, eller i Innlandet forlates. Dersom jordene legges brakke, skogene gror igjen og fiskeværene legges ned. Vi skal klare å ta vare på hele Norge.

Gjennom klok politikk, nasjonalt eierskap over våre felles eide naturressurser og ikke minst et arbeidsomt folk, har vi klart å utvikle hele det fantastiske landet vårt. Dette skal vi være stolte av. Og vi skal bare kjempe enda hardere for at hele Norge, inkludert kyst- og øysamfunnene våre, skal oppleve vekst og utvikling.

Ett av de konkrete grepene vi har gjort, er derfor å innføre gratis ferge.

Hvis du også ønsker å utvikle og ta vare på hele det Norge vi er så glade i, stem Senterpartiet!

Per Martin Sandtrøen,

stortingsrepresentant for Senterpartiet

Publisert: