Syr tidsriktig antrekk til Restauration

I sommer ble Suzanna Freeman-Fanuelsen bedt om å ta en veldig spesiell syjobb. Hun nølte ikke et øyeblikk.

Suzanna Freeman-Fanuelsen arbeidar deltid med å sy. I år har ho hatt eit spesielt prosjekt på gang.
Publisert:

I 2025 fyller Stavanger 900 år, og samme år er det 200 år siden sluppen Restauration seilte til Amerika med de første utvandrerne fra Norge.

I denne anledning, skal turen over Atlanterhavet gjentas, denne gangen med Restaurations tvillingskip, som ble bygget på Finnøy og sjøsatt i 2010.

Suzanna Freeman-Fanuelsen ble bedt om å sy tidsriktige antrekk som skal brukes under jubileumsreisen, og hun skal bruke gamle mønstre.

– Det var svært utfordrende å finne mønstre fra den perioden. Jeg brukte nok noen uker bare på å lete. Blant annet ble jeg nødt til å se gjennom gamle doktorgradsoppgaver for å finne noe jeg kunne bruke.

En vest er ferdig, med lang skjorte inni. Hun forventer å bli ferdig med prosjektet om 6–12 månadar.

Freeman-Fanuelsen arbeider på Gründerkollektivet i Rennesøy. Hun er blant annet kjent for å ha utviklet Rennesøydrakten, som Øyposten har skrevet om tidligere.

– Antrekkene som skal brukes på Restauration, skal være autentiske ut ifra tidsperioden de skal forestille, og derfor syr jeg 1800-tallsstil, altså for hånd.

Hun forteller at klær fra den tiden, var mer solide enn klær er i dag.

– Den gangen hadde man stort sett bare et antrekk, og det brukte man til det var utslitt. En annen ting som er spesielt fra den perioden, er at man ikke brukte undertøy. Jeg har brukt originale mønstre fra 1790–1820. Jeg har også forsøkt å bruke samme materialer som ble brukt den gangen, blant annet med hestehår vevd inn i stoffet som blir brukt som innleggsstoff.

Det er seks lag med stoff i vesten som Øyposten får se, og alle lagene er sydd sammen med håndsting. Det er et tidkrevende arbeid, men Freeman-Fanuelsen er nøye på å gjøre dette grundig.

– Det er jo en spesiell jobb jeg er blitt bedt om å ta, så selvfølgelig vil jeg gjøre det skikkelig. Det er 2 langbukser, 2 knebukser, 2 skjorter, 2 vester, 2 frakker og 2 jakker. Mye jobb, men et veldig spennende prosjekt.

Suzanna Freeman-Fanuelsen syr knappehull for hånd.
Publisert: