AV: PER THIME

-          Målet mitt med programmet er at folk som har tilknytning til, eller har flyttet fra stedet vi besøker, skal få litt hjemlengsel. Det handler om å skape en følelse av tilhørighet og stolthet.

Det sier programleder, Tore Strømøy til Oppland Arbeiderblad i forkant av «Sanger om Norge», programmet som sendes søndag kveld, i beste sendetid.

Det er altså et aldri så lite stykke positiv reklame som vises på statskanalen søndag. Da er det nemlig den utflytta finnøybuen Torolf Nordbø som er en av Strømøys gjester. Eller; det er kanskje Strømøy som er Torolfs gjest.

Historie å fortelle

Ut i fra bildene vi har sett var det en godværsdag opptakene ble gjort. Nordbø viser rundt på øya, men bakteppet er sangen «Eg lengtar heim». Sangen han synger sammen med Rita Eriksen. Torolf Nordbø har også en historie å fortelle.

Vi siterer fra bloggen til Tore Strømøy på NRK:

Torolf Nordbø fra Finnøy i Rogaland opplevde at han beste kamerat døde i en arbidsulykke som også tok ni andre liv. I helgas Sanger om Norge forteller Torolf om den tunge tiden etter tapet av barndomsvennen og hvordan en sang ble veien ut av sorgen. Vi blir også med Lars Lillo-Stenberg på tur i hans Oslo.

Mandag fjerde november 1985 jobbet Torolf Nordbø fra Finnøy med å bygge en oljeinstallasjon i Gandsfjorden ved Stavanger. Denne kvelden veltet sementfartøyet Concem med 22 mennesker om bord. Ti av dem ble drept, en av dem var Torolfs beste venn Eivind Hesby. Etter ulykken slet Torodd med store angstproblemer. Veien ut skulle vise seg å bli å lage en hyllest til hjemstedet Finnøy og til den gode tiden før ulykken.

Programmet vises på NRK i kveld.