Mitt navn er Kenneth Salte, stolt gründer bak Rygerkoie, et helt nytt hytteselskap som utvikler bærekraftige og naturvennlige off-grid mikrohytter. Jeg skriver i dag ikke bare som en næringslivsaktør, men som en mann med en visjon om en grønnere og mer bærekraftig fremtid for vår kjære region. Etter å ha lest artikkelen om Eirik Linndals utfordringer med å få godkjenning fra landbrukskontoret, følte jeg en trang til å dele mine tanker og kanskje tilby et nytt perspektiv på bruken av LNF-områder gjennom konseptet med off-grid mikrohytter.

Til orientering: Linndal har ikke brukt våre hytter, for å avklare at det ikke er en tilknytning her.

LNF-områder, som står for landbruk, natur, og friluftsområder, er en viktig grunnmur i vår regions identitet. Områdene er på mange måter hjertet som pumper livgivende blod til vårt samfunn gjennom matproduksjon og vår unike natur og kultur som er skjøttet og pleiet gjennom generasjoner. Det er derfor essensielt at vi nærmer oss forvaltningen av disse områdene med respekt, men samtidig med innovasjon. I fjor ble det lagt ned mer enn ett gårdsbruk hver dag i Norge. Kulturlandskapet forsvinner, tistel og høymol tar over, lyngheia gror over av einer, det er fare for forgubbing og fraflytting av små bygder, småbrukene tas over av industrielt landbruk som kjører svære maskiner, pakker jorden og sprøyter markene med kjemikalier.

Hva har dette med utleiehytter og forvaltning av LNF-områder kan man spørre seg? Svaret er enkelt: Små gårdsbruk trenger nye måter å drive på, flere ben å stå på for å ikke å bli fraflyttet og for å ha et insentiv til å forvalte LNF-områdene. I denne sammenhengen fremstår bærekraftige mikrohytter ikke bare som privatpersoners hytteboliger, men som symboler på en ny æra av miljøvennlig og ansvarlig turisme og landbruksutvikling.

Visjonen vår er enkel: Å skape en løsning som lar mennesker leve i harmoni med naturen uten å forstyrre den delikate balansen i våre verdifulle LNF-områder. Med en pustende konstruksjon som er 100 prosent off-grid, kan slike mikrohytter produsere all nødvendig energi via vertikale vindturbiner og solceller, samle og rense regnvannet, og håndtere avfall på en måte som etterlater minimalt avtrykk. Hyttene kan til og med fjernes hvis området skulle tilbakeføres til original stand. Dette er ikke bare hytter; dette er bærekraftig fremtid.

Ved å integrere off-grid mikrohytter for utleie i disse områdene, kan man bidra til bærekraftig utvikling som respekterer de strenge restriksjonene som beskytter landbruksland, samtidig som det åpner for nytt liv og nye muligheter. Å eie en tradisjonell hytte koster i gjennomsnitt 100.000 kroner i året (tall fra DNB). En kan leie mye hytte for den prisen. Hvis Linndal og andre bønder kan få bygge mikrohytter som en kan få leid de få helgene en bruker en hytte, sparer vi nedbygging av norsk natur med tusener av dekar. Vi snakker om en løsning som kan revitalisere landbruksnæringen, fremme lokal turisme, spare naturen og ikke minst inspirere til en grønnere livsstil.

Jeg forstår bekymringene rundt spredt og ukoordinert utvikling av privat hyttebygging i LNF-områder, men la oss ikke glemme at innovasjon ofte krever at vi tar noen modige steg ut i det ukjente. Off-grid mikrohytter for utleie er en håndfast løsning som adresserer disse bekymringene direkte, gjennom en modell for utvikling som er både kontrollert og respektfull overfor naturen. En bonde sa til meg: «Nei takk, eg vil ikkje har merr byaser som ikkje respektere gjerder, ikkje lukke grinder og som grapse te!» Hva med å tenke annerledes?

Lære opp gjestene, gi kjennskap til landbruket og stille krav? Det kan en ikke gjøre på avstand, men med nærhet, gjennom å bo på en gård.

Jeg ber derfor om at kommunen og landbrukskontoret ser nærmere på potensialet som ligger i off-grid mikrohytter. Det er på høy tid at vi anerkjenner at den beste måten å bevare våre LNF-områder på, ikke nødvendigvis er å låse dem inne bak et byråkratisk jernteppe, men å åpne dem opp for bærekraftige, miljøvennlige løsninger som disse hyttene representerer.

La oss sammen skrive neste kapittel i vår regions historie – et kapittel hvor vi viser verden at det er mulig å kombinere kjærlighet til natur med innovativ tenkning og bærekraftig utvikling. Det er på tide å gi LNF-områdene våre det de fortjener: En fremtid hvor de ikke bare overlever, men blomstrer.

Kenneth Salte, gründer av Rygerkoie