Den tyske fisketuristen Christian Liebram sløyer og fileterer fisk fra dagens fangst.
Den tyske fisketuristen Christian Liebram sløyer og fileterer fisk fra dagens fangst. FOTO: Jone Bergøy Nedrebø

Magst du Angeln?

Nå er de første turistene kommet til Helgøysund Fiskesenter. Her kan både tyskere, spanjoler, svensker, østlendinger, brynebuer og en fra Harstad fortelle om fine og rolige dager ved sjøen.

Sjernarøy: -Magst du Anglen?

Med et amputert tysk vokabular var jeg nødt til å ta i bruk alle unge sin «go-to» app for å intervjue de tyske fisketuristene på Helgøysund Fiskesenter, nemlig google oversetter. Spørsmålene ble korte og enkle, men det virket som tyskerne var veldig fornøyd med å få komme tilbake til Helgøysund igjen.

-Vi har vært her og fisket i 17 år, og vi ble veldig glad da grensene åpnet for inn- og utreise igjen, sier google oversetter på vegne av Tino Schmidt og de andre 8 tyske fisketuristene til Øyposten.

Schmidt forteller at han og de andre oppdaget Helgøysund Fiskesenter gjennom noen venner og siden det har de kommet til Helgøsynd hvert år for å fiske.

-Vi elsker å komme her, spesielt til Rogaland. Det er en av de fineste stedene i hele Norge, sier Schmidt.

Mandagens fangst bestod hovedsakelig av sei og lyr, og tyskerne viser frem fangsten på rundt 20-30 store fisk. På bryggekanten står fem av dem og sløyer og fileterer fisken, og de ser frem til dagens fiskemiddag.

Tino Schmidt, talspersonen for tyskerne til venstre, og Mike Stock til høyre, er fornøyd med å få komme tilbake til Helgøysund på fiskeferie igjen. FOTO: Jone Bergøy Nedrebø

Intervjuet avsluttes med den lille tysken jeg husker fra 10. klasse:

-Danke schön.

-Bitte schön, svarer tyskerne.

Slektstreff

I helgen kom det også en annen gruppe med turister til Helgøysund Fiskesenter, familien Larsen. Familien har lenge ventet på at grensene skulle åpne igjen og med vaksinepasset i boks fikk de muligheten til å samles på Helgøysund Fiskesenter.

-Det er et slags slektstreff, vi har folk her fra Spania, Sverige, Østlandet, Harstad og Bryne, og med det fine været som har vært nå, vindstille og sol, da er det kjekkere her enn i Spania, sier familien Larsen til Øyposten.

Med en fin uke i vente har familien planlagt mange kjekke aktiviteter. Fisking, dykking, holmeturer og gåturer er noen av det som står på ferieagendaen.

Siden de kom i helgen har de brukt tiden godt, med å sette garn, teiner og fiske. Nicolay Larsen fra Bryne forteller om en god fangst de første dagene på Helgøy.

-Vi fikk rundt 50 krabber, litt i garnet, men mest i teinene, sier han, med krabbekokeren i bakgrunnen.

Nicolay Larsen, til venstre, og Peter Theolin, til høyre, er klar for en fin uke på Helgøysund med fisking, sette teiner og gran og fridykking. FOTO: Jone Bergøy Nedrebø

Skitt fiske 

Stemningen virket god på mandagen, både blant de tyske fisketuristene og familien Larsen, og med det fine været som kommer senere i uken får de helt sikkert noen knalldager i øyparadiset på Sjernarøy. Da er det bare å ønske dem en fin sommer og si:

-Skitt fiske, eller som det heter på tysk; petri heil.