Bålforbud: Kun lov å brenna "jomfruelig trevirke"

Den nye brannforskrifta som er foreslåttr for Stavanger vil gjera det ulovlig med åpen brenning i heile kommunen. Men det er foreslått uttak for brenning av «jomfruelig trevirke» på øyar utan fastlandsforbindelse.

St. Hans-bål skal fortsatt vera lov.
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over tre år gammel

STAVANGER: 

Kommunen ønsker at den nye forskrifta skal omfatta kommuedelane Finnøy og Rennesøy, men at det blir gjort unntak for øyar utan fastlandsforbindelse.,

"Såfremt det som skal brennes er rent trevirke (jomfruelig trevirke fra hager, skog og mark, samt avfallstrevirke som er ubehandlet), at brannvesenets bestemmelser blir overholdt, og at røyken ikke skal være sjenerende for naboer", heiter det i forslaget.

Vanskeleg landskapspleie

Forslaget har vekt reaksjonar hos bondelag i Finnøy og Rennesøy. Bondelaga i Rennesøy og Mosterøy skriv i ei felles fråsegn at:

"Det sier seg selv at vi ikke skal måtte transportere avfallet vårt til sorteringsstasjoner på Forus. Da må vi kunne spørre hvor det blir av miljøgevinsten med så mye unødig kjøring?", heiter det mellom anna i kommentaren til forslaget, underteikna styremedlem Aud Jorunn Gjedrem Bru.

I brevet til kommunen blir det også peika på følgene for kulturlandskapet.

"Når det gjelder vedlikehold og rydding av kulturbeiter, skog og jorder må bøndene få lov å brenne avfall som einer, kratt og greiner mm. Det blir store mengder av slikt, og dette er ikke noe som lett kan samles inn og kjøres bort.

Vi ønsker at vi viderefører regelen om at bøndene selv melder fra til brannvesenet ved brenning av denne typen materialer. Vi har et flott kulturlandskap både på Finnøy og Rennesøy, og for at dette skal holdes ved like kreves jevnlig vedlikehold som blant annet innebærer rydding av einer og kratt. Vi kan ikke la kulturlandskapet fallere på grunn av jobben det medfører å kvitte seg med avfallet etter endt arbeid, skriv dei to bondelaga, som meiner det må bli lengre åpningstider på miljøstasjonen og mykje enklare enn i dag å kvitta seg med brennbart plastavfall frå gardsdrifta.

Useriøse aktørar

I kommentaren til forslaget skriv kommunen mellom anna at den er blitt kjent med at fleire tilfeller kor bedrifter og enkeltpersonar har forsøkt å kvitta seg med avfall ulovleg ved å brenna det.

"Sannsynligvis ville vi ikke fanget opp denne typer aktivitet dersom det ikke hadde vært et forbud. Det er avdekket tilfeller hvor det har foregått systematisk brenning av næringsavfall for å redusere avfallsbehandlingskostnadene.

Det er viktig at denne typen aktivitet stanses, både av forurensningsmessige grunner, men også for å hindre at useriøse aktører skal utkonkurrere de som forholder seg til lover og regelverk", skrivc kommunedirektøren.

Forskrifta, som medførarer at det må søkjast om dispensasjon, gjer det mulig å føra tilsyn og dermed ha betre kontroll over kva som blir brent, heiter det.

Stavanger kommune har utelukkande positive erfaringar med forskrifta, og kommunen mottar kvar år 10-20 søknader om dispensasjon, blir det opplyst.

Brannvesenet er også  positive til eit totalforbud, mens helsesjefen har uttalt at brenning av hageavfall truleg ikkje vil ha noko å seia for den generelle luftkvaliteten i Stavanger.

Publisert: