Fylket vil stramma inn på russefeiringa

Rogaland fylkeskommune vil ha eit ord med i laget når det gjeld russefeiringa, og foreslår fleire tiltak for å få bukt med uheldige sider av russekulturen.

Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over tre år gammel

Det mest konkrete er at kommersielle aktørar ikkje gis anledning til å informera om sin virksomhet på skolens område eller i skolens digitale plattformer. Dessutan skal det lagast kjørereglar for russefeiringa i eit samarbeid mellom skulane, foreldre og russen, kor tema som russeknutar, russedrakt og russebilar blir tatt opp. Det skal også lagast idehefte om korleis russefeiringa best kan foregå og feiringa skal også bli tema i klassens time.,

Basert på erfaringene fra skoleåret 2018\2019 tok rektorene initiativ til å drøfte det omfang og den form som russefeiringen hadde fått. Dette resulterte i rapporten "Erfaringsrapport - russ 2019", som er ein knusande dom over russefeiringa, kor problem som sosial eksklusjon, mobbing, høgt alkoholforbruk, stort pengeforbruk og svakare skuleprestasjonar blir fokusert.

Dessutan har kommersielle aktørar overtatt mykje av feiringa, ifølge rapporten.

"Russetiden «eies» langt på vei av kommersielle aktører. Disse henvender seg til ungdommen lenge før de går i vg3. Facebook-sider som er blitt laget av kommersielle aktører retter seg direkte mot russen. Elever lokkes med gratis billetter/VIP -billetter til ulike arrangementer for å være en slags promotør for å spre navnelister og «verve» andre medelever", heiter det. Tiltakslista skal diskuterast  i opplæringsutvalet i fylket i dag.

Publisert: