• 7
  Bilde 1 av 4
 • 12
  Bilde 2 av 4
 • 17
  Bilde 3 av 4
 • 23
  Bilde 4 av 4

 Luksushytte på egen holme

Ekteparet Svaboe fra Sandnes hadde vel 30 må-ha punkter på listen til arkitekt Tommie Wilhelmsen da han skulle tegne familiens drømmehytta i Ryfylke. Så lenge disse ble ivertatt fikk kjendisarkitekten frie tøyler.

Alle punktene var selvsagt ikke like viktige, men noen få ting var det ikke mulig å forhandle på. Det ene, og viktigste, var utekjøkkenet.

– Når vi først hadde muligheten til å få dette inn i tegningene allerede på planleggingsstadiet, visste vi at sjansene for å få til et unikt og hensiktsmessig uteområde var gode. Faktisk oppholder vi oss her mesteparten av tiden selv om været ikke er topp. Denne siden ligger i le for vinden, og vi opplever at temperaturen ofte er litt høyere her inne mellom veggene. I sommerhalvåret spiser vi de fleste måltidene ute, enten det er hverdag eller fest, forteller Sjur Svaboe.

Utekjøkkenet ligger praktisk til i forlengelsen av kjøkkenet innendørs. Området er 40 kvadratmeter stort og særdeles velutstyrt. Dette må være alle matentusiasters drøm, hør bare; peis, pizzaovn, grill, gasskomfyr, kjøleskap, varmt og kaldt vann, belysning og varmeovner, samt et moderne og komfortabelt spisebordsmøblement. Gulvet er lagt med tykk furuplank.

I tillegg til pergolataket over selve kjøkkenbenken, er det montert et automatisk solseil i taket over spisebordet som gjør det lett å regulere sol og temperatur.

Fra utekjøkkenet kan man se sjøen på motsatt side gjennom de store vinduene i hytta.

– Uten dette området, hadde hytta mistet mye av sjarmen.

Avisannonse

Lauvholmen er cirka 11 mål og ligger i Hjelmeland kommune. Svaboe kjøpte holmen for 40 år siden gjennom en annonse han satte i avisen. Det gikk rett nok et halvt år før han fikk svar, men var til gjengjeld snar å slå til da han forsto hvilken perle det her var snakk om.

– Jeg var ung og hadde verken midler eller erfaring med eiendomsmarkedet, men holmen ville jeg ha, så fikk jeg heller ta de økonomiske utfordringene underveis. Heldigvis går det oftest bra, smiler han.

På eiendommen sto en liten falleferdig hytte som etterhvert ble pusset opp i flere omganger. Noen år senere ga kommunen tillatelse til å bygge hytte nummer to. Holmen ble regulert for over 20 år siden for å gi plass til den siste hytta som sto ferdig i fjor, selve flaggskipet på Lauvholmen. Dermed kan de tre barna etter hvert arve hver sin hytte som alle ligger idyllisk til helt i sjøkanten.

Med helikopter

Hytta er et svært ambisiøst prosjekt, og fletter seg inn i rekken av Wilhelmsens perlerad av prosjekter. Å tegne en hytte med fire peiser, to inne og to utendørs, i tillegg til en bakerovn/pizzaovn, hadde den erfarne arkitekten aldri opplevd før.

Alle byggematerialene ble fraktet med helikopter, noe som gjorde logistikken ekstra krevende. Ved hytta er sjøen langgrunn nærmest land, og gjør det således vanskelig å komme inntil med båt. Til sammen ble 150 helikopter-hiv med stein, jord og trelast tippet på plassen. For å være sikker på å få den fineste steinen, ble det flydd inn tre ganger så mye som nødvendig, resten gikk i retur, med helikopter. Hytta er 80 kvadratmeter og ble bygget på rekordtid.

– Mitt tidskrav til byggefirmaet, som for øvrig Tommie Wilhelmsen anbefalte, var en byggetid på tre måneder. Kravet ble stilt vel vitende om at så kort tid for et så komplekst bygg normalt vil være «umulig» å oppnå. Utrolig nok ble hytta ferdig overlevert på dagen tre    måneder etter oppstart. Det forteller noe om den faglige kompetansen hos byggefirmaet. Det var forøvrig Wilhelmsen som anbefalte Miljøbygg.

Miljøbygg er et lite lokalt byggefirma som holder til på den vesle øya Fogn, en av naboøyene til Lauvholmen.

– Vi er usedvanlig fornøyd med måten Wilhelmsen har løst hytteoppgaven på.

Fire peiser

Hytta inneholder stue, spisestue, kjøkken tre soverom, bad og wc. Et av soverommene har eget bad/dusj. I tillegg en egen avdeling med et stort og et lite gjeste-soverom med bad/dusj.

Grunnelementene i byggeriet er glass, stein, aluminium og kjerneved som er ubehandlet furu. Innvendig er det ospespiler i taket, ospepanel på veggene og eikeplank på gulvene. Kjøkkenet er spesiallaget i bjørkefinér og kommer fra Tjerand Fine Furniture AS.

Stuene på nederste nivå har fantastisk utsikt. Det lyse treverket på gulvet, veggene og i taket, danner en flott ramme rundt det enkle, men utsøkte interiøret.

Peiser, var for øvrig et annet punkt som sto høyt oppe på lista til Tommie Wilhelmsen.

– Ingen må tro at peisene og pizzaovnen er til pynt for slik er det ikke. Vi bruker alle fire året rundt. Jeg er spesielt glad i å sitte og se på flammene, det gjør noe med meg, og virker på samme måte som sjøen, beroligende. Og sammen med et glass god Chablis er dette rene medisinen.

Representasjon

Svaboe er en godt etablert forretningsmann i stavangerområdet. Om sommeren spesielt, tar han rett som det er forretningsforbindelsene sine med til Lauvholmen.

– Folk blir seg selv når de kommer ut i naturen. Atmosfæren rundt forhandlingsbordet er mye mer avslappet og koselig når vi sitter i shorts og t-skjorte. Noen har aldri vært så tett på naturen før, og får seg en skikkelig a-ha opplevelse, mens alle har sett nok av konferanserom og hotellrestauranter. Jeg glemmer aldri en toppleder fra Kina som ble så hekta på fisking, at vi nesten ikke fikk gjort det vi kom for. Han dro rikelig opp av både Lyr og Makrell. Andre har kastet seg ut på vannski uten erfaring. Noen av gjestene fra Tyskland ble så imponert av den nye hytta at de gjettet på en byggetid på nesten to år, smiler Svaboe.

Elsker roen

Sjur Svaboe bryr seg ikke spesielt om verken Syden eller Sør-Europa. Fra april til oktober bor han på Lauvholmen som er utstyrt med alle nødvendige fasiliteter for å kunne jobbe fra hytta.

– Dette er vår families favorittsted, og kanskje aller mest mitt. Kona Kirsten tilbringer mest tid på Lauvholmen i sommerhalvåret, men reiser ellers litt fram og tilbake. Spesielt hyggelig blir det når barn og barnebarn kommer til holmen, da koser vi oss sammen.

Det er godt å oppleve roen, se på sjøen og kjenne blodtrykket synke. I dagens moderne samfunn er stillhet blitt et knapphetsgode. På hytta får vi at dette, den funker perfekt for oss, avslutter Sjur Svaboe.

Tekst: Oddbjørg M. Måland      

Foto: Inger Mette Meling Kostveit