Ogmund-1_original

Klare for romantikk, humor og sang

Du husker kanskje Spelet om Ogmund Finnsson fra i fjor? Nå er de glade amatører tilbake og begynner å bli klare for en ny runde med middelalderdrama i Hesby kirke.

AV: PER THIME (tekst og foto)

Det er ikke sånn at de allerede nå er klare, for det skal jo først øves en del. Tirsdag denne uken hadde gjengen sin første øvelse med regissør tilstede. Med ett unntak er alle med fra forrige gang. Inn på laget er Ingvild Angelskår Moen kommet.

finnsson 21.jpg

–  Hun spiller moren min, altså; moren min i stykket, sier Tor  Øyvind Skeiseid. Det er han som spiller Ogmund Finnsson

Som forrige gang er det Skeiseid som står for manuset til forestilligen. Musikken er det Gunhild T. Vignes som har skrevet.

– Det blir mer musikk, humor, spenning og det blir romantisk sang. Musikken som Gunhild har laget er rett og slett fantastisk, mener Skeiseid, som også kan melde om lokale musikere som skal være med under forestillingene, som har premiere 30. januar.

Utvider fra i fjor

Forestillingene blir spilt i et jubileumsår. I 2015 er det nemlig 700 år siden Ogmund Finnsson ble født. Selv om historikere er noe usikre, går de fleste ut fra at Ogmund levde fra 1315-1388.

– I januar og februar blir det fem forestillinger. Eller; vi inviterer til mer enn bare selve teaterstykket. Vi kan nesten kalle det en middelalderfestival i ti dager. Vi har forestillinger den siste helga i januar og første helga i februar. Mellom spillehelgene vil det være forskjellige arrangementer. Vi skal bruke kirken på Talgje, Ryfylkekokken er engasjert, sentralskulen skal være med og vi skal vise oss frem på sjukeheimen. De som ikke kan komme til oss, kommer vi til. Det gleder vi oss til. Og få med dere humorfremføringen om Oggvald Finnsson!

I tillegg inviterer man også til treff på Utsyn. Der tar Skeiseid på seg programlederrollen i en aldri så liten debatt om Ogmund Finnsson, Svartedauden og Norge på 1300-tallet. Han har som mål å kreve klare svar fra panelet som blant annet skal bestå av Birger Lindanger, som er historiker og som blant annet har skrevet et utall bygdebøker. Brit Holgersen har skrevet den eneste boka om Finnsson, også hun skal være med.

– Der kommer jeg til å kreve konsise svar, for dette skal ikke være noe foredrag om Ogmund Finnsson. Vi ønsker å vite mest mulig om mannen, og dette tror jeg kan bli et kjekt talkshow

Og skjeggveksten?

– Foreløpig er jeg ikke der at jeg må slippe det ut, men lille julaften, da skal jeg ta det for siste gang. Etter det skal det vokse mer eller mindre fritt til vi er ferdige. Ikke alle er like nødvendigvis fornøyd med det (les.kona), men det må til skal jeg se litt ut som den gamle finnøybuen Ogmund Finnsson, humrer han.

ogmund 11.jpg

FAKTA:

Ogmund Finnsson (født ca. 1315, død 1388) var en norsk ridder og riksråd. I to perioder fungerte han også som drottsete. Drottseten styrte landet på vegne av kongen, med samme rettigheter som kongen.

Ogmund Finnsson bodde på storgården Hesby (Hæstby) på Finnøy i Ryfylke. Han var sysselmann i Ryfylke, ihvertfall så tidlig som i 1347. Han var først drottsete for kong Håkon VI Magnusson i perioden 1366–1371. Håkon var mye utenlands, enten på krigstokt eller i Sverige. Senere var Ogmund drottsete for Håkons sønn, Olav IV Håkonsson. Olav var bare 10 år da han ble kronet til konge, og Ogmund Finnsson var drottsete for den umyndige kongen i perioden 1380–1386.

Ogmunds segl har i skjoldet en vinget pil og som skjoldholdere to løver. Sammen med posisjonen som drottsete indikerer det at han trolig var av kongelig slekt selv.

Det er oppført et minnesmerke over Ogmund Finnsson ved Hesby kirke på Finnøy.