kjole_original

Helt «konge» i Sjernarøy

Hun deltok selvsagt på «Ei veke i Sjernarøyane», og det skulle forresten bare mangle. Benny Helgeland kunne man skrevet bok om – som da hun «stjal» med seg en del av slottet hjem etter tur i hovedstaden.

AV: PER THIME

–   Kom inn, kom inn. Kaffen er klar, men først må vi ta en tur ned i kjelleren for å se på det kongelige museum, sier Benny Helgeland.

For det er det som er i en del av kjelleren. I en annen del står mannens trekkspill, 27 stykker av dem i ulike fasonger og farger. Men, vi var nå her for å sjekke ut dette kongelige museum, som vi for så vidt har skrevet om før også.

–  Stig innenfor, her er det mye fint, mener Benny.

Dama på 64 år er nemlig litt, eller mye mer interessert i kongelige enn andre. I et helt rom i kjelleren er det fylt opp med kongelige minner i nær sagt alle varianter. Til og med en nattkjole.

–   Den tilhørte faktisk Dronning Sonja i sin tid, Riktignok var det fra før tiden hun kom i de kongelige kretser. Familien hennes drev nemlig innen manufaktur, forteller Helgeland, en smule engasjert.

Og det er nettopp det hun er, ei engasjert og livlig dame som lyser opp i Sjernarøyane. Hun har mange historier å fortelle de som kommer innom på festivaluka i Sjernarøy.

–  Å ja, det er mange historier, og noen av dem er gode, synes jeg.

«Stjal» stein fra slottet

Som da hun forteller om sitt første møte med slottet, og sin første omvisning.

–  Jeg fikk jo ikke noe minne med meg fra den omvisningen, men jeg hadde jo tross alt reist langt med tog for å se slottet. Jeg tenkte at en suvenir måtte jeg ha. Et håndfast minne var tingen, mente jeg.

benny1.jpg

Og sånn ble det.

–  Jeg hadde jo ikke noen hammer med meg, så jeg brukte skoen.

Til hva da?

–  Til å få med meg en bit av slottet. Jeg sparket løs mot muren på slottet og etter hvert falt det da av en ganske stor steinbit. Det er den jeg nå viser deg på bildet. Tror ikke det er så mange andre som har en stein fra selve slottet hjemme, ler hun.

Det har hun trolig rett i. I det velfylte rommet av kongelige saker og ting er det mye å gripe fatt i. Personlige hilsener, brev, bilder, malerier, tegninger, utklipp, videoer, og dette; et vinglass.

–   Det var det Kong Harald som drakk av da han besøkte Sjernarøyane i 2001. De kongelige hadde hatt mat og litt drikke på Sjernarøy Maritim og hadde nok forlatt plassen. Imidlertid var ikke tallerkener eller glass tatt bort. Da kom jeg meg bort der og gikk for å se. Jeg så hvor Kong Harald hadde sittet, og jeg fikk etter hvert glasset hans med meg. Imidlertid; han hadde bare drukket opp halvparten av vinen i glasset. Resten gikk i meg, humrer hun.

Glasset står i dag i kjelleren, uvasket og forseglet med plast.

–  Det er så mange ting å fortelle, men dere rekker vel ikke over alt, lurer hun på.

Det gjorde vi ikke, for det var visst også kaffe på lur.

– Å, den glemte jeg helt ut, det får bli neste gang, sa hun før vi måtte haste videre.

ropert.jpg