Eggeb2_original

– Vi har så mye å takke for

I disse dager er det ett år siden han fikk den tunge beskjeden.  I dag er Erling Eggebø frisk og takknemlig.

AV: PER THIME

–          Vi har et inderlig ønske om å få takke alle som har slått ring rundt familien i den vanskelige tiden. Alt fra helsevesenet, kollegaene i Nortura og på Sølvberget, familie, venner og lokalmiljø har vært en stor støtte for oss. Vi visste at vi hadde et godt nettverk, men vi hadde likevel aldri drømt om den varmen og omsorgen som vi ble omsluttet av, sier Trude mens Erling nikker samtykkende.

Det er et ærlig og oppriktig ektepar som tar imot Øyposten en solskinnsdag på Bjørkhaug. De sitter sammen i hagen og ser tilbake på året som har gått.

–          Vi mannfolk er jo ikke av dem som løper først til legen når vi merker at noe ikke er som det skal. Jeg hadde egentlig gått og hanglet lenge, i hvert fall i tre-fire år før jeg omsider kom til at nå må jeg ta meg en grundig sjekk, sier han.

 Sjelden type

Legen sjekket nøye, klemte på magen og kjente at det var noe der.  Krefttypen Erling Eggebø fikk påvist heter leiomyosarkom, og rammer årlig i underkant av 20 nordmenn. Svulsten som ble oppdaget i magen på finnøybuen var stor.

–          De sa svulsten var på størrelse med en liten fotball, forteller Erling. Etter cellegift og stråling endte det på operasjonsbordet i november, fem måneder etter at han fikk diagnosen.

–          Jeg responderte dårlig på både cellegift og stråling. Operasjonen gikk bra, og jeg ble  kreftfri, men i etterkant fikk jeg alvorlige komplikasjoner i form av hele fem blodpropper. Jeg stod i fare for å miste venstre fot, heldigvis slapp jeg amputasjon, forteller han.

Opprettet blogg

Erling og Trude har en stor omgangskrets, og opplevde at mange lurte på hvordan det gikk.

–          Ordet kreft er skremmende, og for oss var det viktig å være åpne om sykdommen. Gjennom bloggen, «Et skudd for bauen», kunne vi holde venner og kjente oppdatert på hvordan behandlingen gikk, sier Erling. Bloggen ble populær. Over 12.000 treff. Mange ville lese, og mange ga tilbakemeldinger.

Hun fortsetter:

–          Det varmet, vi opplevde all omsorgen, varme tanker og bønner som en stor styrke for både oss og de fire barna våre. Skole og barnehage tok kontakt og spurte hva de kunne gjøre for å hjelpe, familie, slekt og venner stilte opp på alle mulige vis og vi opplevde at lokalsamfunnet slo ring rundt oss, sier Trude.

Roser helsevesenet

–          Jeg vil også fremheve helsevesenet, fra det lokale legekontoret og NAV til sykehusene i både Stavanger og Bergen. Personalet der fikk kreftavdelingen til å bli et positivt sted å være. De hadde ikke bare kunnskaper om sykdom, men også hvordan de skulle behandle mennesker som hadde det vanskelig. For meg fremstod det norske helsevesenet som perfekt, sier han og legger til:

–          Dessuten var det utrolig viktig for meg at det var mulig for Trude å være sammen med meg store deler av sykehusoppholdet, både da jeg var i Bergen og i Stavanger. Det betydde mye for oss begge, sier han og ser kjærlig på kona.

–         Beste svigermor

–          Det er mange vi vil takke, men det er en person som er verd sin vekt i gull, og det er svigermor Reidun, sier Erling og fortsetter:

–          Hun er 74 år og bosatt i Horten, men kom til Finnøy og bodde hos oss når vi begge var på sykehuset. Hun holdt hjulene i gang hjemme, tok ansvar for fire barn i alderen fire til 16 år. Hun ordnet bursdager, hjalp med lekser, malte hus, plukket jordbær og kjørte barna til og fra fritidsaktiviteter. Hvordan vi hadde kommet gjennom dette året uten henne er ikke godt å si. Hun har vært enestående.

eggebø21.jpg

Fikk styrke

Det er mange som blir involvert når et menneske rammes av en alvorlig sykdom. Familien merker det naturligvis mest.

–          Alt blir snudd opp ned, og vi må forholde oss til en helt ny hverdag. Det er klart det har vært et tøft og annerledes år, forteller kona Trude mens hun serverer kokosboller i solsteiken i hagen.

Hun tror at de som blir rammet av alvorlige sykdommer ofte kommer styrket ut av det.

–          Det er klart det gikk mange tanker rundt i hodet mitt mens dette stod på. Vi opplevde det som står i 5. mosebok: «Som dine dager er, skal din styrke være.» Nå er det vonde et tilbakelagt stadium, og vi føler hver dag på en takknemlighet, sier Erling mens Trude nikker.

–          Gjennom den vanskelige tiden hadde vi også mange positive opplevelser og fine stunder. Vi gleder oss nå på en helt ny måte over livet og hverandre, sier hun.

Tilbake på jobb

Å komme tilbake i full jobb har siden Erling ble syk vært et stort mål. Kontakten med arbeidsplassen Nortura på Forus har betydd enormt mye.

–          Arbeidskameratene mine skrev brev, ringte, kom på besøk og viste hele tiden at de brydde seg. Bedre kollegaer finnes ikke, sier han. Etter påske var han tilbake i full jobb, og stortrives.

Det er ingen tvil om at det er en lettet Eggebø som sitter i hagen og spiser smeltede kokosboller.

–          Men la meg bare påpeke, den viktigste støtten av alt, er den jeg har fått av kona. Jeg vet ikke hvordan det skulle gått uten henne, smiler Erling.