17mai12_original

– Vi er klare til kamp!

Før i tiden,  det vil si fra like etter krigen og frem til 80-tallet ble det arrangert kappestrid mellom Reilstad, Lauvsnes (Judaberg) og Hesby, da kunne man knapt snakke med hverandre verken før eller etter konkurransen 17. mai. Nå skal de i gang igjen.

AV: PER THIME

–          Det er en del år siden forrige gang dette ble arrangert. Bygdeløp var nemlig en mangeårig tradisjon i Finnøy. Nå forsøker vi oss igjen, sier Leif Arild Steen. Han er med i 17-mai komiteen og skal være dommer.

Den gamle manageren til Liverpool Football Club, Bill Shankley er berømt for følgende utsagn:

–          «Noen folk tror fotball er et spill på liv og død. Jeg er skuffet over en slik innstilling. Det er langt viktigere enn som så».

Sånn skal det også være i forbindelse med dette løpet. Løpet som igjen skal bli en tradisjon i forbindelse med arrangementet i Flerbrukshallen 17. mai. Dette er løpet deltagerne skal hate å tape.

–          Før i tiden da dette var populært var det faktisk sånn at dette var ytterst alvorlig. Løpet måtte legges til før det skulle være konfirmasjon i Finnøy. Hvis det var sånn at et annet sokn enn deres eget vant, så kunne det nemlig være at folk fra de andre lagene ikke kom i konfirmasjonen denne dagen, forteller Steen videre.

Kampviljen er stor

Når det nå nærmer seg 17. mai og denne tradisjonen skal tas opp igjen er lagene mer eller mindre klare. 5 personer på hvert lag som skal løpe sine distanser på løpebanen ved skolen. Deltakerne skal være i 50 – 40 – 30 og 20 årene, sånn cirka jevnt fordelt der altså. Lagkapteinene er klare og ordkrigen er allerede i gang.

–          Reilstad har gjennom årene vist seg som det klart beste laget i denne tevlingen. Det kommer vi naturligvis til å være også etter dette, sier Tor Inge Nærland til Øyposten.

Ikke alle er enige i akkurat det utsagnet.

–          Han snakker selvsagt bare tull, for dette kommer vi til å fikse ganske greit, sier kaptein for Judaberg, Bodil Nesvik.

Det er tre lag som skal kjempe om tittelen, og som i tillegg har muligheten å få første stikk i vandrepokalen som er satt opp, eller det flotte tinnkruset fra Sølvsmeden i Finnøy.

–          Og akkurat det første stikket har vi tenkt å ta, og det på en ganske suveren og grei måte, sier den tredje kapteinen, Marton Østebøvik.

–         Alle må støtte sitt lag

Nå både håper og tror alle at de får bred støtte under konkurransen. Folk oppfordres til å støtte sitt sokn, enten det er Judaberg, Reilstad eller Hesby. Ja, man bør til og med stå samlet i egen krets for å gi best mulig støtte. Lag gjerne plakater, er også oppfordringen. Og så er det også sånn at konkurransen arrangeres etter konfirmasjoner er avviklet – så da kan forhåpentligvis folk også snakke med hverandre etter konkurransen.

–          Men, det er viktig at dette igjen blir en viktig batalje på Finnøy. Dette er ren og skjær «alvor» som dere skjønner, sier dommer Steen.

Han stiller uten joggesko, men med tidtakerutstyr eller lignende for å kåre vinneren.

–          Det laget som vinner her kan være stolte, mens de to andre lagene trolig kommer til å være grinete i lang tid fremover, humrer Steen avslutningsvis.